Szilvásgombóc II

8 fő részére

Nehézség:

közepes

Beküldte:

hozzávalók

  • 1 kg burgonya
  • 2 evőkanál zsír
  • 1 tojás
  • 30 dkg liszt
  • zsemlemorzsa
  • vaj

Elkészítés

A burgonyát sós vízben héjában megfőzzük, forrón áttörjük. Mikor kihűlt, a zsírral, a tojással és a liszttel összegyúrjuk. Gyúrjunk belőle gombócokat, közepén egy kimagozott szilvával. Forrásban lévő vízbe tesszük, és ha feljön a tetejére, már majdnem jó. Miközben fő a gombóc, vajat teszünk egy kis edénybe, és ha forró, megpirítjuk benne a zsemlemorzsát.

Hozzászólások

Új hozzászólásokat átmenetileg nem lehet beküldeni.

Gabi70 írta 2011-06-26 21:08:03-kor:
Másfél óra meló,egy halom mosogatni való,és egy adag nyúlós takony,ami ment a kukába.A recept is mehet utána! Köszi!
kokmar írta 2011-07-18 23:30:33-kor:
Én most hétvégén csináltam meg ebből a receptből, és nagyon finom lett. Mindenkinek nagyon ajánlom. Nem tudom, hogy Gabi70-nek mi volt a probléma, lehet nem rakott elég lisztet bele, nekem sem pontosan 30 dkg kellett bele, hanem 2 evőkanállal több. És a krumplit nem szabad semmilyen robotgéppel simává törni, hanem krumplinyomóval vagy villával. Mondjuk Cintia nem kezdőknek írta le a receptet. Amikor megfőzzük a krumplit és lehúzzuk a héját, krumplinyomóval széttörjük, majd a zsírt (vagy olajat), a tojást is belerakjuk. Összekeverjük villával. Majd a lisztet is hozzáadjuk, és ha még nem elég a liszt, 2-3 evőkanállal belerakhatunk. Az asztalon kinyújtjuk, késsel kocka alakúra vágjuk, majd a közepére szilvát teszünk. (Tehetünk a szilvába egy kockacukrot). A négy sarkát felhajtjuk a tésztáknak, majd a tenyerünkben kerek alakúra formáljuk. Lobogó vízbe tesszük. Plusz még 5 percig főzzük, miután feljön a gombóc a tetejére. Miután kész, a pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Hát nem tudom, hogy segítettem-e a leírásommal, remélem így már Gabi70 is meg tudja csinálni.
fanibaba írta 2012-02-01 12:32:16-kor:
Kedves Gabi70! Egyetértek Kokmarral. Én is úgy készítem, ahogy az eredeti recept szól. A liszttel kreatívnak kell lenni, attól is függ, hogy mennyi lisztet teszel bele, hogy milyen a krumpli minősége, a zsír, mekkora a tojás. És valóban, csakis krumplinyomón vagy villával szabad összetörni, a mixert használni tilos! Így is előfordul, hogy nem sikerül tökéletesen. Picit kreatívnak kell lenni. És mindenképpen ki kell hűlni a krumplinak, klönben rengeteg lisztet vesz fel, akkor meg kemény volt.